18 mrt. 2014

Vandaag kiezen: De Graafsche Courant schrijft: ‘Opkomen voor de zwakken onder ons’


Graafsche Courant    

 • 12 mrt 2014


  GRAVE - Jacques Leurs (68) is lijsttrekker voor Keerpunt 2010 in de gemeente Grave. Maar wie is nu de persoon achter het nummer 1 op het 
  stembiljet?

  In het huis achter deze voordeur heeft Jacques’ overleden vrouw Jeannet mede haar jeugd doorgebracht.
  In het huis achter deze voordeur heeft
  Jacques’ overleden vrouw Jeannette mede
  haar jeugd doorgebracht.
  Vanaf 1934 was Bakkerij Leurs een begrip in Grave. Jacques komt uit een Graafs gezin met 12 kinderen en van jongs af aan was meehelpen een normale zaak in het gezin. 
  In 1968 ging de nieuwe generatie van start en nam Jacques samen met broer Louis de bakkerij over.
  In 1973 trouwde Jacques met zijn Jeannette en hun liefde werd bekroond met twee prachtige zonen, Maarten en Koen.
  Carnaval was altijd een mooie ontspanning in het drukke leven van het echtpaar. In 1971 was Jacques Prins Carnaval in Grave. 
  In 1999 werd hij benaderd door Martin Verstegen en Nel Schuts namens de CDA voor de commissie economische zaken. Maar de politiek viel niet te combineren met de bakkerij, dus moest hij met pijn in het hart afscheid nemen van de familiezaak. 
  Rectificatie: Na het gedwongen stoppen met de bakkerij op 6 oktober 1999 door ziekte van Louis enz. werd ik bevangen door het politieke virus. Eerder was ik ook politiek actief geweest bij Groot Grave. Maar politiek was niet te combineren met mijn nachtelijke arbeid. 
  “Ik wilde iets terug doen voor de Graafse mensen, zij hebben mij ook jarenlang als klant goed geholpen.” Jarenlang zat Jacques in de raad voor het CDA en later zijn eigen lijst. 
  Met Keerpunt 2010 heeft hij samen met Nel Schuts een nieuwe richting ingezet. Zijn weblog over wat er in Grave speelt, is voor Jacques heilig. “Mensen kunnen reageren en wij proberen de kloof te dichten. Ook al kost het veel tijd, dit is mijn passie en ik haal er energie uit. Ik wil opkomen voor anderen die het moeilijk hebben, is mijn motto.
  ” Als Jacques geen politicus was, zou hij zich willen verdiepen in filosofie, naar musea gaan en meer theaters bezoeken. Mensen ontmoeten en fotograferen vindt hij prachtig. 
  Jacques wil nog lang in de Graafse raad zitten. Mede dankzij een donatie op een veiling van Serious Request komt hij daags voor de verkiezingen op het grote podium van de Melkweg in Amsterdam tijdens het Festival van de Lokale Democratie. 
  In de Volkskrant stonden alle landelijke deelnemers met foto te lezen en te zien. “Hier ben ik wel trots op, maar afgelopen jaar zijn er nog mooiere dingen gebeurd. Ik ben voor de eerste keer opa geworden en zelfs meteen twee keer, dat is toch geweldig.
  ” Koen en zijn vrouw zijn ouders geworden van Xavier (6 maanden) en Maarten met zijn vrouw van Zoë (4 maanden). 
  “Mijn lieve vrouw Jeannette heeft deze kleintjes helaas niet meer mogen meemaken”, vertelt Jacques met een bedroefde blik. 
  In de toekomst samen veel met kinderen en kleinkinderen en de bakfiets op pad gaan is een geliefkoosde wens die zeker in vervulling zal gaan. 
  Zijn oude werkliefde komt ook nog terug als gevraagd wordt naar waar hij ’s nachts voor wakker mag worden gemaakt. “Voor Echte Bossche bollen van Banketbakkerij Jan de Groot in Den Bosch”, besluit hij met een glimlach.

  Geen opmerkingen: