1 jan. 2014

Freddy sluit het jaar af op www.mooilandvancuijk.nl

Uitgegeven: 30 december 2013

Lijsten en lummelenGrave: Op het eind van het jaar zijn ze ontelbaar. De lijstjes. Het jaar wordt in al zijn facetten nog eens doorgenomen. Een rijtje rampen. Die van ver weg snellen voorbij. Het onheil dichtbij krijgt langer aandacht. Zoals het ook was toen die vreselijke dingen, die we liever niet op ons levenspad tegenkomen, ook echt gebeurden. Als het heel dichtbij is, en niet meer uit de herinnering is te verdrijven, blijft het voorgoed. In je hoofd. In je hart.

Hetzelfde gebeurt met de leuke, feestelijke gebeurtenissen. Alles wat belangrijk is, krijgt een datum als merk. Als teken.

Aan het begin van het nieuwe jaar komen ze alweer. De lijstjes. Met voornemens dit keer. Vooral dingen die we liever niet meer doen, zien of horen staan er op vermeld. We willen het nieuwe jaar alles vooral beter of anders doen. Meestal weten we diep in ons hart dat er niet veel van terecht zal komen. Maar, even dat voornemen, doet toch goed. Dan blijkt dat vele voornemens vooral wensen waren. Weer niet gelukt, is dan de reactie. Veel zorgen levert dat gelukkig niet op. Ach, het is in ieder geval goed geprobeerd.

Eigenlijk moeten we het leven niet zo serieus nemen. Gelet op de lange tijd dat het heelal er al is, zijn we niet meer dan een druppel, die uit de kraan in het afvoerputje valt. De Amerikaanse schrijver en essayist Kurt Vonnegut schreef vaak over de futiliteiten van de menselijke inspanningen. Zijn motto: “Het leven is om te lummelen”.

Ik wens iedereen een goed, gezond en lekker lummelig 2014 toe.


Categorie:   Human interest
Auteur:Freddy Klooté


  

Geen opmerkingen: