17 dec. 2016

Typerende verspreking.


Nieuwe bewoners bijeenkomst in het Palazzo 
BURGEMEESTER


Merkwaardig nieuws over de burgemeesterspost in Grave, deze week. De provincie versprak zich: de tijdelijke burgemeester zou nog wel even kunnen blijven.


door Frank Houtappels/de Gelderlander/vrijdag 20 januari 2012.


Ze mag blijven. Of toch niet. Of toch wel? Het nieuws over Graves waarnemend burgemeester Sjoukje Haasjes deze week was misschien lastig te volgen. Een woordvoerder van de Brabantse commissaris van de koningin Wim van de Donk zei namelijk (kort door de bocht): ze mag nog wel even blijven.  Gevolg: onrust in politiek Grave.


Haasjes is waarnemend burgemeester omdat haar voorganger plotseling vertrok.Grave zit midden in een samenwerkingsproces met Cuijk en Mill en Sint Hubert. Waar loopt dat op uit? Alleen maar het bekende verhaal van de samenwerkende ambtenaren? Of misschien toch een fusie van die gemeenten? 


Het verhaal van de woordvoerder: zolang het gedeelde ambtenarenapparaat er nog niet is, heeft het in ieder geval geen zin om een nieuwe, vaste burgemeester aan te stellen. Bovendien: Brabant kijkt ondertussen kritisch naar (onder meer) Grave als het gaat om de kwaliteit van gemeenten. Misschien blijkt daar wel uit onderzoek dat Grave moet fuseren? Zit je daar, met een vers benoemde burgemeester.


Maar goed: dat verhaal kwam in de krant, maar was "niet geverifieerd bij de commissaris van de koningin", die over de benoemingen van burgemeesters gaat. Oeps. Nee, de waarnemend burgemeester zit er toch maar tijdelijk, was daarna het verhaal. In ieder geval zolang de toekomstvisie van de Graafse gemeenteraad nog niet klaar is. Daarna kan er gewoon een vacature komen. Een foutje dus. Is de Graafse politiek nu gerustgesteld? Nee. Want zo'n woordvoerder maakt zo'n fout niet zomaar. Verzint dat niet. "Zet je toch aan het denken", twitterde raadslid Anja Heinisch (LPG). 


Tel maar op. Haasjes heeft ervaring met fuserende gemeenten. Net als de nieuwe (tijdelijke) gemeentesecretaris. Binnenkort maakt Grave een functieprofiel voor een nieuwe burgmeester. Ervaring met fuserende gemeenten: da's vast een pre.


P.S.  Arceringen zijn van de webmaster.

Geen opmerkingen: